Pinksterbrunch

Pinksteren

Met Pinksteren (Oudgrieks: Πεντηκοστή, Pentèkostè Nederlands: vijftig) of Sinksen wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Het is de negenenveertigste dag ná Pasen (de vijftigste dag ván Pasen). Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke Kerk gemarkeerd. Het kan als zodanig tevens als de eerste christelijke opwekking worden gezien.

reserveren
Betekenis in het jodendom

De oorsprong van Pinksteren ligt in de Mozaïsche wetten die aan het volk Israël werden gegeven na hun uittocht uit Egypte. In het Bijbelboek Leviticus, hoofdstuk 23:15-22 staat dat op de vijftigste dag, op de dag na de zevende sabbat vanaf Pesach nieuwe offers voor God moeten worden gebracht, als een soort afsluiting van Pesach. Het feest wordt ook wel het ‘Feest van de Eerstelingen’ of ‘Wekenfeest’ (hebreeuws: Sjavoeot) genoemd. Er moesten ‘eerstelingen’ van de graanoogst en het vee worden geofferd. Voorts moet er een samenkomst worden gehouden en niemand mocht zijn gewone werk doen (zie Deuteronomium 16:10).

Betekenis in het christendom

In het christendom werd het Wekenfeest ‘Pinksteren’ genoemd, naar het Griekse woord ‘pentekostos’ (= vijftigste). Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen. Na Jezus’ dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen lang (tot Hemelvaart) de steun van zijn aanwezigheid gehad waarbij hij hen nog eens uitlegde wat de betekenis was van alles wat hij gedaan had tijdens zijn openbare optreden. Op de veertigste dag van Pasen (let op: niet de veertigste dag na Pasen) werden de leerlingen door Jezus’ Hemelvaart alleen achtergelaten. Wel had hij beloofd dat hij de Geest van God, de Heilige Geest zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden en hun de kracht zou geven om getuigen van het evangelie te zijn. Op de vijftigste dag van Pasen, tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren, kwam de beloofde Heilige Geest dan ook over de discipelen.

Volgens de traditionele christelijke theologie, analoog aan de oorspronkelijke joodse betekenis, waren de eerste nieuwe bekeerlingen na de hemelvaart van Jezus als resultaat van de evangelisatie onder de menigte op de eerste Pinksterdag de ‘eerstelingen van de oogst’ die toegevoegd werden aan de eerste christelijke ‘samenkomst’ oftewel gemeente. Deze ‘oogst’ gaat nog steeds door en als de ‘volledige oogst’ is binnengehaald dat wil zeggen alle door God voor het Koninkrijk van God voorbestemde mensen tot bekering zijn gekomen, dan begint de Eindtijd: de laatste fase van de geschiedenis.

Pinksteren bij HiP

Alexandrium shopping center, Megastores en Woonmall zijn op 1e pinksterdag gesloten en op 2e pinksterdag geopend. HiP is ook alleen op 2e pinksterdag geopend. 

Op 2e pinksterdag serveren wij een pinsterbrunch in de vorm van een buffet. De pinksterbrunch kost 12.50 p.p. Het buffet word twee uur lang onbeperkt bijgevuld.
*Bij deze prijs zijn geen dranken inbegrepen.

 Wat kunt u verwachten van de pinksterbrunch:

– Tomatensoep met mosterd en truffel, kippensoep met noodles,
– Pistolet wit, pistolet volkoren, ruitbrood wit, ruitbrood volkoren, waldkorn, ciabatta,
– Belegen kaas, brokkelkaas, brandnetelkaas, sambalkaas, knoflook kaas,
– Paté, filet american, fricandeau, achterham, rosbeef,
– Zalm, tonijn, gerookte paling,
– Vers seizoenfruit,
– Diverse zoetwaren,
– Eiersalade, kip-kerriesalade,
– Yoghurt, muesli,
– Gekookt ei, roerei en gebakken spek

Onze kaas komt van kaasboerderij “Cornelishoeve” uit Lekkerkerk…vers van het land

À la Carte
Op 2e pinksterdag kan er vanaf 15.00 a la carte gegeten worden. 

Kinderen
Als er kinderen willen meeëten…kan dit uiteraard, kinderen tot 4 jaar zijn gratis en kinderen van 4 t/m 12 eten voor € 6,25 mee.