Mosselen

Mosselseizoen

Het mosselseizoen loopt van juli tot mei, dus niet alleen  tijdens maanden met een ‘r’. Verse mosselen zijn al verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli. Slechts drie maanden, van half april tot half juli zijn ze niet vers verkrijgbaar. Het verhaaltje van de ‘r’ in e maand klopt al lang niet meer.
In de late lente zijn ze niet meer lekker: in April is het beste eraf. In Mei, Juni tot half Juli zijn ze niet te verkrijgen. 

reserveren

De mosselen uit Zeeland zijn het bekends en het lekkerst!

Yerseke is de mosselhoofdstad in Zeeland. Er zijn mosselen uit Zeeland en mosselen uit Zeeland. Niet alle mosselen zijn immers zomaar mosselen uit Zeeland. Precieze aanduidingen op de verpakking vermijden dat de consument ten onrechte denkt dat “mosselen uit Zeeland” per definitie afkomstig zijn uit de Oosterschelde. In werkelijkheid kunnen ze elders opgekweekt worden en daar alleen maar tot rijping komen.

Jumbo’s: duurder, maar daarom niet meer vleesmossel

De consument denkt te vaak dat de duurdere mosselen van een groter kaliber (“jumbo” in vergelijking met “super” bijvoorbeeld) automatisch gelijk staan aan een groter percentage vlees. Niets is minder waar. De jumbo’s zijn misschien wel groter maar ze bevatten meestal een identiek percentage vlees per kg dan de kleinere variëteiten

Voor dezelfde hoeveelheid vlees in uw bord, zou u dus nagenoeg het dubbele van de prijs kunnen betalen vermits de jumbo’s veel duurder zijn. Uit onze vorige tests is gebleken dat de categorieën “extra” en“super” opmerkelijk goedkoper en even lekker zijn.

Vanaf september zijn mosselen het best

Eerder dan op de biologische cyclus van de mossel is het seizoen, dat traditioneel loopt van midden juli tot midden april, gebaseerd op de commerciële realiteit. Mosselen zijn immers het meest geschikt voor consumptie vanaf september. Vanaf dan is hun rendement, d.w.z. de kwaliteit en de hoeveelheid van het vlees, op zijn best. Bovendien bent u zo vroeg in het seizoen niet altijd verzekerd van een hoog rendement. Soms loont het dus om even geduld te oefenen.

Kaliber geen maatstaf voor hoeveelheid vlees

Mosselen worden onderverdeeld in categorieën, de kalibers. 
Het aantal mosselen per kilogram bepaalt het kaliber: meer dan 70 stuks per kg: “extra”;

Een kilogram jumbo’s bevat dus niet noodzakelijk meer vlees dan “supers”. Niet alle merken gebruiken dezelfde opdeling, de kalibers kunnen daarom onderling een beetje verschillen.

hoofdMosselen bij HiP

Vanaf het officiële startsein van het mosselseizoen zal u mosselen bij HiP op de kaart kunnen vinden. De mosselen zijn verkrijgbaar in de smaken: naturel, knoflook en pittig. De mosselen worden geserveerd met verse friet en salade voor €17,95. Reserveer snel voor de heerlijkste verse mosselen.